Beslenme ve temizlik

Yaşlı çocukların beslenmeleri özenle yapılmalıdır. Çünkü çoğunda ağızda ve dişlerde ilerleyen yaşla birlikte birtakım sorunlar oluşur. Sindirim ağızda başlar ve sindirim problemleri yaşamamaları için özel beslenme şekilleri düzenleriz. Beslenme düzenlemesini yaparken azalan metabolikve fiziksel aktiviteleri de göz önünde bulundurarak yaş ile birlikte fiziksel aktivitelere ve ırklara göre de ayrım yaparız.

Kısmi ya da tam felçli olan çocukların ise bakımı, beslenmesi ve temizliği dahil çok daha özenli ve dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Felçli ya da yatalak hastaların en büyük sorunlarından biri istedikleri gibi hareket edememeleridir.

Yattıkları taraflarında ya da arka tarafı felçli olan çocukların üzerinde sürekli oturdukları için arka taraflarında deri sorunları oluşmaya başlar. İleri aşama deri sorunları bu bölgelerde yara oluşmasına ve oluşan yaraların enfeksiyon kapmasına sebep olur. Bu sebeple de vücut direnci düşer. Lokal enfeksiyonlar genel enfeksiyonlar haline gelir.

Bu sebeplerden dolayı özellikle yatalak çocukların sürekli aynı taraflarına yatmaları engellenmeli, yönleri sık sık değiştirilmelidir. Altlarına yumuşak ve rahat edebilecekleri şeyler konmalıdır. İdrar ve dışkı ile kirli kalmaları engellenip altları sürekli değiştirilmelidir. Kirlenmişlerse hemen temizlenmeli, kirli ve ıslak kalmaları önlenmelidir. Kirli ve ıslak kalmaları enfeksiyon kapmalarına ve vücutta yaralar açılmasına neden olacaktır. Bu yüzden, bu kurallar felçli ve yatalak çocuklar için olmazsa olmazdır.

Dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de yaşlı, felçli ya da yatalak çocukların bazılarının idrar- dışkı yapma sorunları yaşamasıdır. İdrar ve dışkısını yapamayan çocuklara profesyonel kişilerce, son derece özenle idrar ve dışkılarını yapmalarında yardımcı olunmalıdır. Bazı çocukların yemek yeme ve su içmelerine de yardımcı olmak, beslenme saatlerini ve şekillerini de düzenlemek gereklidir.

Tüm bu işlemler hem kedi hem de köpekler için geçerli olup dernek bünyemizdeki amacımız özellikle bu çocuklarımızın belki de hayatlarının son zamanlarını rahat huzurlu mutlu ve asgari sağlık sorunlarıyla geçirmelerini sağlamak içindir.