Köpek Gençlik Hastalığı

Köpek Gençlik Hastalığı (DİSTEMPER), Canine DistemperVirüsün sebep olduğu ölümcül viralbir hastalıktır. Hastalık enfekte hayvanların yaymış oldukları vücut sıvılarındaki etkeninin genelde solunum yoluyla alınmasıyla bulaşır. Ayrıca hastalık etkeninin bulaşmış olduğu mama ve su kapları vbmateryallerle temaslarda bulaşma olabilir. Hastalığın deri, göz, sindirim, solunum ve sinirsel olmak üzere 5 formu vardır. Hastalık aynı anda birkaç formda görülebileceği gibi tüm formlar peş peşe de görülebilir.

Hastalık belirtileri görülen forma göre değişiklik gösterir. Özellikle aşılanmamış genç yavrular risk altındadır. O yüzden aşılama korunma için önemli bir kuraldır. Virüs sıcağa ve dezenfektanlara duyarlıdır. Kış aylarında ve soğukta daha uzun süre canlı kalabilir. Enfekteköpekler virüsü uzun süre etrafa yaymaya devam ederler. Bünyemizde gençlik hastalığına yakalanmış ve hastalığı atlatmış çocuklarımız olduğu gibi gençlik hastalığının sinirsel formundan dolayı felç olmuş ancak yapılan tedavilerle tekrar ayağa kalkmış ve yürüyebilen, ayrıca gençlik hastalığının sinirsel formundan dolayı felç kalmış ancak tedavisi süren ya da tedaviye cevap alınamamış ve hayatlarını felçli olarak sürdürmek zorunda olan çocuklarımızda bulunmaktadır. Bu çocuklar özel bakım ve ilgi görmesi gereken çocuklarımızdır.

Sadece belli ekip arkadaşlarımızın kılık kıyafet ve kullandıkları materyallere dikkat ederek bu çocuklarımızla ilgilendikleri özel bölümlerde bakımları ve destek tedavileri yapılmaktadır. Onların geçirmiş oldukları bu çok yıpratıcı çoğu zamanda ölümcül olabilen rahatsızlıktan sonra ayağa kalktıklarını yürüdüklerini görmek ya da felçli dahi kalsalar gözlerindeki parıltıyı ve yaşama sevincini görmek bizim ekip olarak ne kadar zor ancak bir o kadar da mutluluk ve huzur verici bir çaba içerisinde olduğumuzu anlatmaya yeterde artar bile.